PARCHET PARQUETRY
Lasa-te purtat in vremuri demult apuse, cand podelele traditionale innobilau casele secolului XVI, vremuri in care doar oamenii instariti si membrii ai regalitatii aveau posibilitatea de a se bucura de pardoseli deosebite din lemn sau marmura.
Desi podelele clasice existau la acea vreme, in cursul secolului XVI a fost conceput sistemul de lamba si uluc, sistem ce a permis integrarea unor modele mai extravagante si sofisticate in designul pardoselilor. La acea vreme si datorita dezvoltarii acestui sistem , parchetul a devenit epitetul elegantei in casele cu pretentii, in palatele si castelele din toata Franta.
Parchetul a fost realizat prin taierea manuala a unor bucati din lemn de esenta tare, colorate in forme geometrice si, ulterior, lipite pe suprafata din beton, slefuite si finisate pentru a crea estetica dorita. Doar mesterii cu abilitati deosebite erau capabili sa le realizeze iar, datorita duratei de executie si instalare, acest tip de pardoseli erau extreme de scumpe si erau instalate doar in casele celor foarte instariti.
Parchetul din lemn a ramas o alternativa buna la marmura timp de cateva secole, fiind mult mai usor de intretinut (lemnul poate fi usor inlocuit atunci cand s-a deformat in timp).
Parchetul din lemn masiv a fost introdus in Marea Britanie in secolul al XVII lea de catre regina Henrietta Maria, fiica cea mai mica a regelui Henric al IV lea al Frantei, care a devenit sotia lui Charles I. Fiind un sustinator al celor mai recente tendinte in moda din tara sa, Henrietta Maria a invitat-o pe Inigio Jones si alti arhitecti pentru reproiectarea si renovarea unei parti a Palatului Somerset House (anul 1625). Una dintre primele cerinte a fost includerea in proiect a pardoselilor din lemn cu design geometric care mai tarziu a fost cunoscuta sub numele de “Parquetry”. Ulterior, palatul a fost redenumit in onoarea Annei a Danemarcei, sotia lui James I al Angliei si a fost cunoscut sub numele de House Denmark.
Acest tip de pardoseala a adus o nota frantuzeasca in casa Henriettei iar ideea s-a raspandit rapid printre intreaga aristocratie britanica. Parquetry a devenit sinonimul opulentei si a ajuns, in cele din urma, un simbol in randul celor instariti. Exemple originale de parchet din secolul al XVII lea, montate de mesteri mestesugari din Marea Britanie, pot fi vazute in cele mai frumoase case care au scapat de demolare, cum ar fi Boughton House din Northamptonshire, denumita si “Versailles-ul englezilor” si Great Hall de la Ham House in Richmond Upon Thames.
Unele dintre aceste modele de parchet si practicile de prelucrare sunt folosite inca si in zilele noastre de catre mestesugari.
Pardoselile cu design special sau parquetry reprezinta un sistem modular de asamblare a pieselor decorate artistic, piese ce reprezinta o combinatie din mai multe tipuri de lemn interconectate intre ele. Pardoselile tip parquetry ajuta la echilibrarea diferitelor elemente de decor si la marirea vizuala a spatiului. Din punct de vedere stilistic, pardoselile cu modele imbina cu succes diferite parti ale incaperii in vederea crearii unui ansamblu complet, unitar.
In afara de avantajele estetice, pardoselile parquetry au si avantaje practice:
- pot fi slefuite/ raschetate de mai multe ori
- au o durata de viata considerabila, daca sunt corect intretinute
- fiind realizate din lemn masiv, sunt bune izolatoare termice si fonice
- pot fi instalate in spatii cu trafic intens
- sunt usor de instalat si intretinut
In showroom-ul nostru puteti gasi o gama variata de pardoseli cu design special (parquetry), realizate in stiluri diferite si cu niveluri diferite de complexitate.
Datorita experientei si a vastelor cunostinte in domeniu, avem posibilitatea de a va pune la dispozitie numeroase optiuni de personalizare a parchetului pentru a crea pardoseala care se potriveste nevoilor dvs.
Studioul nostru de proiectare gestioneaza proiecte de pardoseli unice ce vor fi ulterior transpuse in realitate folosind utilaje moderne de prelucrare a lemnului, de inalta precizie. Acest lucru ne permite sa cream parchet artistic original, la cel mai inalt standard de calitate.
Proiectarea si devizul intregului proiect sunt gratuite.